2017. január 11., szerda

Mindentudó minikonyha tetőtérben

Tetőtérbe konyhabútort tervezni és gyártani mindig igazi kihívás. Nem csak a ferde falak miatt, hanem azért is, mert általában az átlagosnál kisebb alapterület áll rendelkezésre. Hacsak nem egy társasház komplett tetőterét tudjuk magunkénak. Szóval, kis helyen kell elhelyezni az összes nélkülözhetetlen funkciót. Tárolnunk kell azokat az alapanyagokat és eszközöket, amelyek a főzéskor mindenképp kezünk ügyében kell, hogy legyenek, megfelelő helyet kell szorítanunk az előkészítésnek, mosogatásnak, feldolgozásnak, a főzőlap 60x60 centiméterét nem tudjuk megspórolni (a dominó főzőlap csak nyaralóba való szerintem), sokszor még a megrendelő kívánságára egy reggeliző pultot is el kell helyezni.






Fiatal pár számára készítettük ezt a konyhabútort Budapesten XV. kerületében. A szülői ház tetőterében alakították ki az első közös otthonukat.
A helyiség szélessége nincs 2 méter (és a kiállásokat sem lehetett másképp megoldani), így csak az egyik oldalon lehetett 60 cm mélységű pultot tervezni, tehát ide kerültek a mosogató és a főzőlap a főzőlap alá a sütő, mellé a főzéshez használatos edények kerültek.







A sor végére a radiátor miatt nyitott polcot terveztünk,valamint egy kihúzható fémrácsos tárolót olaj, ecet és egyéb élelmiszerek számára.
Erre az oldalra felső szekrények is kerültek, az egymásra helyezett két felnyíló ajtajú szekrény mellé még éppen befért a kihúzható páraelszívó szekrénykéje.





A másik oldalon a mikró számára, és az asztalnemű illetve tányérok, tálkák tárolására csökkentett mélységű beépítést terveztünk. A fiókokban praktikus rendszerezőket használtunk. A zsúfoltság elkerülése végett erre az oldalra nem került felső beépítés, de a szabad falfelületet nem hagytuk kihasználatlanul: egy fűszertartót és a tálalás eszközeit helyeztük el rajta.






A bevezetőben említettem, hogy ellenpélda is létezik, amikor egy társasház teljes tetőterét tulajdonolja a megrendelő, legközelebb ezt mutatom meg Nektek. 

Nyomj egy Like-ot, hogy le ne maradj!


Visszavár a blogger:
Magas Árpád        




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése